Jornada internacional de bones pràctiques de l’economia social en l’àmbit agroalimentari

Dimarts, 23 Maig, 2017
Jornada internacional de bones pràctiques de l’economia social en l’àmbit agroalimentari

La producció agroalimentària de proximitat i la comercialització de canal curt s’estan consolidant com a referents de qualitat i sostenibilitat alimentària.

Des de la proximitat, i des dels valors propis de l’economia social i cooperativa, comencen a emergir i a consolidar-se nous projectes en el sector agroalimentari que recullen el millor de les tradicionals cooperatives agràries per enfrontar nous reptes: l’aposta per productes autòctons i processos productius sostenibles, la lluita contra el malbaratament, la introducció de noves tècniques i metodologies (economia circular...), l’apropament del productor al consumidor i a la restauració....

A la nostra comarca tenim un actiu de primer ordre: el Parc Agrari del Baix Llobregat, que esdevé un referent de cóm pot conviure i desenvolupar-se una activitat agrària en un entorn metropolità. Una manera de produir i de comercialitzar, des de la proximitat, que ofereix una àmplia gamma d’oportunitats
per al desenvolupament de projectes de l’economia social i cooperativa en el nostre territori.

En el marc d’aquesta Jornada de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, coneixerem de primera ma la realitat del Parc Agrari i de les cooperatives agràries i agroalimentàries del nostre país.

Així mateix, tindrem l’ocasió de contrastar diferents experiències internacionals i de casa nostra que ens estimularan per continuar treballant des de la proximitat i la sostenibilitat i amb el valors del cooperativisme.

Programa

9.45 h Recepció
10.00 h Obertura de la jornada a càrrec de Lluís Tejedor, Alcalde del Prat i Marta Mayordomo, Tinenta d’Alcalde de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació.

10.15 h Ponència: “El Parc Agrari del Baix Llobregat, una oportunitat per l’economia social”, a càrrec de Raimon Roda, Gerent del Parc Agrari del Baix Llobregat.

10.45 h Ponència: “Anàlisi del teixit de les empreses agroalimentàries d’economia social”, a càrrec de Rafael Vidal, Director de la Cooperativa 2147 mans.

11.15 h Pausa

11.40 h Ponència: “Les cooperatives agràries a Catalunya”, a càrrec de Jordi Vives, Director de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.

12.00 h Taula de bones pràctiques moderada per Ana Àlvarez de la Cooperativa d’Activitats i  mprenedoria (CAE)
El cooperativisme al sud de França: el cas de Jardins de Perpinyà i la Cooperative Plaine du Roussillon amb Gilles Bertran. Director general de la Cooperative Plaine du Roussillon.
Les dinàmiques rurals i col·lectives a Grècia després de la crisi, amb Mathilde Woillez. Consultora.
L’Associació Espigoladors i la lluita contra el malbaratament alimentari, amb Mireia Barba.
Les Cooperatives d’activitat agrícola franceses: Terracoopa, Cooperativa d’activitat agrícola ecològica i de protecció del medi ambient de Montpeller, amb Joseph Le Gran. Gerent.

Torn obert de paraules

Cloenda a càrrec de José Ángel Carcelén, Conseller de desenvolupament econòmic i agrícola del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Inscripció prèvia oberta a: elprat.cat/economia o per correu electrònic a delgadoms@elprat.cat o per telèfon al 934786878 ext.5648
Es lliurarà Certificat d’assistència en finalitzar la jornada a les persones que ho hagin sol·licitat prèviament.

23 de maig de 2017 de 10 a 14.30 h, a l’Auditori del Cèntric Espai Cultural
Plaça de Catalunya, 49-51 - 08820 El Prat de Llobregat - Metro Línia 9: Cèntric

PDF associat: