LES BRÀSSIQUES (cols, coliflors, espigalls, bròquils): característiques, curiositats i receptes

Dijous, 8 Febrer, 2018
LES BRÀSSIQUES (cols, coliflors, espigalls, bròquils): característiques, curiositats i receptes

RECEPTARI DEL PARC AGRARI DEL BAIX LLOBREGAT

Les cols, col kale, colifl ors, espigalls, bròquil verd, bròquil morat i família (LES BRÀSSIQUES)

El millor moment per menjar-la
De novembre a març, depenent de la temperatura ja que són verdures que els agrada el fred. De fet, com més fred el creixement és més lent i el gust més intens i dolç. Els brotons i els espigalls són dues parts de la col brotonera que corresponen a fases diferents del creixement d’aquesta planta. Durant els mesos d’octubre i novembre li creixen uns brots amb molta fulla, que són els brotons, i al gener, abans que tingui lloc la fl oració, apareixen els espigalls , que es poden collir fi ns al març.

Propietats
Són una bona font de vitamina C, que és molt necessària sobretot a l’hivern per combatre els refredats i, a més, ens ajuden a absorbir el ferro. Contenen vitamines del grup B, com l’àcid fòlic, provitamina A i vitamina K. Del contingut en minerals, destaca el potassi i quantitats signifi catives de calci, magnesi, ferro i sofre.

Com conservar-la
Millor no rentar-les ni manipular-les si les hem de guardar a la nevera, millor fer-ho abans de cuinarles. Les guardarem a la nevera, al calaixet de les verdures, protegides amb una bossa sense acabar de tancar perquè respirin o en un recipient de vidre. En el cas de les Kales també les podem protegir amb un drap o paper de cuina humit. Es poden conservar de 4 a 5 dies.

Curiositats
• Perquè els plats a base de cols, colifl or... resultin més digeribles i es puguin evitar els gasos que solen provocar, podem incloure fonoll o comí a la seva preparació.
• Hi ha varietats de col que quan es couen desprenen una olor desagradable. Això és degut al seu contingut en sofre. Per evitar-ho, és recomanable coure-les a foc viu amb la cassola destapada i també podem afegir a l’aigua unes patates.

La millor manera de cuinar-les

  • Crues, al vapor o amb pocs minuts de cocció sempre conservaran millor les propietats.
  • La Kale crua, en amanida, és estupenda! O amb xips entre 5 a 7 minuts a 70º al forn.
  • Els espigalls o brotons saltejats per la paella si són ben tendres o bullits uns minuts.
  • Els brócoli al vapor.
  • Les cols i bròquils bullits de 7 a 15 min com a màxim! (és important que no perdin el seu color verd, això serà un bon senyal que les hem cuit correctament).
  •