CONSELLS PER UNA DIETA SANA I EQUILIBRADA

CONSELLS PER UNA DIETA SANA I EQUILIBRADA

Una dieta sana i equilibrada ha de contenir la màxima varietat d’aliments en quantitat suficient per cobrir les necessitats calòriques i els requeriments nutricionals. L’alimentació mediterrània respon al model d’alimentació que necessitem, i per això ha estat científicament reconeguda com a una de les maneres d’alimentar-se més saludables del món. Les fruites i les verdures formen part dels aliments necessaris per una dieta sana i equilibrada.

Tal i com informa el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya:

  • Les fruites ens aporten aigua, sucres, vitamines com la C i els carotens; minerals com el potassi i el seleni, i fibra. Es recomana consumir un mínim de 3 peces de fruites al dia, preferentment fresques. Els sucs aporten vitamines i minerals, però els manquen la major part de la fibra que aporta la fruita sencera.
  • Les verdures i hortalisses són una font important de vitamines, minerals, fibra i antioxidants, i per tant és recomanable consumir-les diàriament. Lo millor és consumir-les crues, soles o en amanida, i així preservem al màxim les seves vitamines i minerals. Cuinar-les al forn o a la planxa són també una molt bona opció. En cas que es bullin, es recomana aprofitar l’aigua per a sopes o purés, perquè hi queden molts dels minerals en l’aigua de cocció. Si es couen al vapor mantenen la majoria de nutrients. S’hauria de consumir un mínim de 300-400 grams diaris de verdures i hortalisses, prioritzant-ne les varietats de temporada.