Fruites, verdures, hortalisses?

Fruites, verdures, hortalisses?
La fruita és la part comestible dels vegetals que s’origina a partir del desenvolupament de la flor. Si bé alguns aliments com el tomàquet o el cogombre poden ser considerats fruites segons aquesta definició, factors socials i culturals han fet que s’incloguin en la categoria de les hortalisses.
Al Parc Agrari del Baix Llobregat es produeixen gairebé tots els tipus de fruita dolça pròpies de la vessant mediterrània: pruna, cirera, poma, pera, préssec, albercoc, síndria, meló, figa i caqui.
Les hortalisses, en canvi, inclouen totes les plantes o parts de planta comestibles que es cultiven a l’horta i que són aptes per al consum. Si bé es tendeix a utilitzar el terme hortalissa per referir-se a les plantes o parts de planta que es consumeixen crues i el terme verdura per a les que es consumeixen cuites, en realitat les hortalisses es classifiquen segons la part de la planta que es consumeix. Així, podem parlar de dos tipus d’hortalisses: les verdures i els llegums verds. Les verdures comprenen les hortalisses de les quals consumim els òrgans verds (fulles, tiges tendres i inflorescències o flors), mentre que els llegums verds inclouen aquelles de les quals mengem els fruits i les llavors no madurs.
Al Parc Agrari del Baix Llobregat podreu trobar gairebé totes les verdures pròpies de la vessant mediterrània, que podem classificar segons la part del vegetal que consumim en verdures de:
- Fulla: bleda, espinac, col, api, enciam, escarola, creixen, rúcula, colitx.
- Arrel: pastanaga, rave, nap.
- Flor: carxofa, coliflor, bròquil, pensament.
- Tija: espàrrec.
- Tubercle: patata.
- Bulb: all, ceba, porro, calçot.
- Fruit: tomàquet, albergínia, carbassó, cogombre, pebrot, mongeta tendra.
Al Parc Agrari també podreu trobar els següents llegums: faves i pèsols.
Hi ha una altra manera de classificar de les hortalisses en funció de la forma de presentar-les al consumidor:
- Primera gamma: comprèn hortalisses fresques i altres productes conservats mitjançant mètodes tradicionals com la deshidratació, salaó i fermentació.
- Segona gamma: inclou les conserves que han estat sotmeses a un tractament tèrmic que garanteix una vida útil del producte més llarga.
- Tercera gamma: comprèn les hortalisses congelades.
- Quarta gamma: inclou les hortalisses rentades, pelades, tallades, envasades i llestes per al consum.
- Cinquena gamma: es refereix als productes cuinats, precuinats o una barreja d’aquests amb hortalisses fresques.
Al Parc Agrari del Baix Llobregat trobareu principalment fruites i verdures fresques (primera gamma), però també verdures en quarta (amanides) i cinquena gammes (bleda i Carxofa Prat).
Si voleu venir a descobrir el món de les fruites i hortalisses consulteu les activitats d’holeriturisme del Parc d’aquest web.
Les fruites i verdures en la dieta mediterrània
Les fruites i verdures fresques no només ens aporten vitamines, minerals, fibra, midó, sucres i antioxidants, sinó també aigua, que ens ajuda a hidratar el nostre organisme. Per tot això es consideren aliments fonamentals per a la salut i indispensables en la nostra dieta. A més, les fruites i verdures són aliments de baix contingut en greixos i gran aportació en nutrients i aigua, alhora que aliments bàsics de la dieta mediterrània. Els beneficis d’aquesta dieta van ser inicialment descrits als anys 50-60 pel Dr. Ancel Keys. Els hàbits alimentaris a l’àrea mediterrània van cridar l’atenció com a conseqüència de la constatació que als països mediterranis la incidència de les malalties coronàries era menor que en altres països del nord d’Europa. A partir d’aquí els investigadors, amb l’ajut dels avenços en bioquímica i nutrició humana, van poder demostrar amb base científica per què la combinació d’aliments que formen part de la dieta mediterrània (fruites en abundància, verdures, pasta, arròs, llegum, oli d’oliva i peix blau) era tan beneficiosa.
En aquest sentit cal destacar el paper de les fruites i verdures en la dieta mediterrània pel seu baix índex glucèmic, que en ser menor que en altres aliments, permet un alliberament progressiu de la glucosa al corrent sanguini per aconseguir una captació adequada a les cèl·lules i evitar, així, la formació de greixos, acidosis i altres trastorns. També el seu elevat contingut en fibra té un paper fonamental en la regulació de l’índex glucèmic, ja que reté part dels nutrients i n’endarrereix l’absorció.
Consum recomanat de fruites i hortalisses
El consum recomanat ens informa de les quantitats d’energia i nutrients que necessitem diàriament per aconseguir un estat nutritiu òptim. A les guies alimentàries publicades per les diferents institucions i països trobarem les recomanacions nutritives òptimes, que ens indiquen el nombre de racions que hem de consumir diàriament de cada grup d’aliments (fruites, verdures, cereals, llegums, làctics, peixos i carns) i la quantitat de cadascun d’aquests en cada ració. En relació amb les fruites i verdures, les guies alimentàries, tot i diferir lleugerament entre elles, recomanen prendre com a mínim tres racions de fruita al dia (considerant entre 120 i 200 g per ració) i de tres a cinc racions al dia d’hortalisses (considerant racions d’entre 150 i 200 g). Sigui com sigui, totes les guies coincideixen a recomanar, com a mínim, cinc racions de fruita i hortalisses al dia. En aquest sentit, organismes internacionals com l’Organització Mundial de la Salut i la FAO estan desenvolupant una campanya per promoure el consum de fruites i hortalisses entre la població arreu del món, alhora que donen suport a l’associació per a la promoció del consum de fruites i hortalisses 5 al dia (www.5aldia.com).
Quina és la millor manera de consumir les fruites i hortalisses?
Abans de consumir les fruites i les hortalisses és important que les rentem bé amb aigua potable per tal d’eliminar els possibles bacteris, insectes o altres productes que hagin pogut quedar a la superfície. És convenient no deixar-les en remull ja que l’aigua podria dissoldre’n alguns nutrients, com la vitamina C.
Un cop rentades, una de les millors formes de preparar les hortalisses és al vapor, ja que, en no haver contacte directe amb l’aigua, es conserven totes les vitamines. Es recomana una cocció al vapor en olla de pressió, ja que les vitamines toleren millor temperatures elevades durant poc temps que no temperatures baixes durant un període de cocció més llarg. Una segona opció molt recomanable és cuinar les hortalisses –sense pelar– al forn, bé directament o bé a la papillota, és a dir, amb un raig d’oli i embolicades en paper d’alumini.
Cal tenir en compte que les hortalisses cuinades a la brasa o bullides en aigua perden considerablement les seves vitamines.
Pel que fa a la fruita, la millor manera de consumir-la és crua. Per conservar-la, és preferible guardar-la en un lloc fresc, preferentment a la nevera, i durant períodes de temps no gaire llargs, ja que amb el pas del temps la major part de fruites perd moltes de les seves propietats. Només la pruna incrementarà el contingut en vitamina C durant la maduració. També podem fer conserves, ja que tot i augmentar de forma important el contingut en sucres, es conserven gairebé totes les altres propietats, excepte la vitamina C, que es perd per la calor.
Si voleu saber més sobre com cuinar fruites i hortalisses consulteu el nostre apartat de receptes.
Consells a l’hora de comprar fruites i hortalisses
Per a les fruites i hortalisses hi ha un seguit normes de qualitat que els productors han de respectar i que el consumidor pot exigir a qualsevol establiment de venda. De forma general, aquests establiments han de vendre les fruites i hortalisses en unitats senceres, netes, sense humitat, i sense olors, colors o sabors estranys. A més, les fruites i hortalisses han d’anar acompanyades, amb lletra visible i llegible, de les següents informacions:
- Nom del producte
- Origen
- Categoria comercial (extra, primera, segona o tercera)
- Calibre, referit o bé al diàmetre de cada peça (en mm) o bé al pes (en g).
- Identificació de l’empresa
- Número de registre sanitari
Si vols saber com s’identifiquen les fruites i verdures que gaudeixen del distintiu de qualitat del Parc Agrari Producte FRESC del Parc Agrari i també dels distintius de producció ecològica i producció integrada, consulta en aquest web l’apartat marques i distintius.