ITINERARIS

> Descarregar el planell en PDF
Informació del Parc
Centre d’Informació i Gestió del Parc
Camí de la ribera, s/n. AP 76
08820 El Prat de Llobregat
Tel. 933 788 190
Fax 933 794 800
Veure mapa
El paisatge del Parc Agrari del Baix Llobregat el configuren elements agraris, naturals i arquitectònics. Gaudiu-ne i preserveu-lo per les generacions futures.
L´horticultura i la fructicultura són la base econòmica dels pagesos de la comarca. Respecteu les plantacions i recordeu que la recol·lecció no permesa és penalitzada.
L'accés motoritzat està limitat a vehicles agrícoles i serveis (excepte les vies marcades per a l'ús públic). Si circuleu pel parc, respecteu els vehicles agraris.
La circulació en bicicleta només està permesa per camins senyalitzats.
Si heu d'aparcar, estacioneu el vehicle de manera que no impedeixi el pas pels camins. No aprqueu mai davant l'entrada de camins públics o privats.
Si aneu amb animals de companyia, porteu-los controlats al vostre costat.
Els senyals instal·lats compleixen la funció d'informar a tothom. No els malmeteu.
La caça està prohibida, a excepció de permisos especials.
No llenceu les deixalles a qualsevol lloc. Emporteu-vos a casa la brossa que genereu o llenceu-la als punts de recollida dels municipis del parc.
Molt a prop teu podràs gaudir d’un paisatge únic, fruit d’una tradició agrícola i d’un saber fer de moltes generacions de pagesos i pageses que hi ha treballat la terra durant segles. Vine a descobrir-lo a través dels itineraris senyalitzats que t’ofereix el Parc Agrari. Els cultius, l’aigua, l’agrodiversitat... un món de gran riquesa que et volem ajudar a descobrir.
L’AGRICULTURA AL DELTA DEL LLOBREGAT
Una excursió planera, fàcil i agradable de dues hores i 7'6Km, que travessa el riu Llobregat per endinsar-se en l’espai agrari del delta.
Recomanable per a tots els públics. És convenient portar aigua, sobretot durant la primavera i l’estiu, ja que el recorregut transcorre per espais sense ombra. Cal respectar l’entorn i no llençar deixalles de cap mena.
Cal consultar els horaris d’atenció al visitant en l’apartat d’Informació general/Fitxa Tècnica, de la web del Parc Agrari.
El recorregut que us proposem surt de Cornellà per endinsar-se, un cop creuat el pont per vianants del mateix municipi, en l’espai agrari del delta del Llobregat. Aquest delta presenta una estructura en mosaic, que integra amb harmonia zones agrícoles, l’espai fluvial del riu Llobregat i tot un seguit de petits espais naturals. All llarg d’aquest itinerari circular, creuarem el riu Llobregat, descobrirem les seves terres fèrtils, les seves hortes i el seu patrimoni arquitectònic, tot passant pel Centre d’Informació i Gestió del Parc Agrari del Baix Llobregat, a Can Comas.
L’itinerari s’inicia al Pont per vianants de Cornellà de Llobregat, al qual podrem accedir des del nucli urbà pel carrer de la verge de Montserrat. Podem arribar a Cornellà en tren (Cornellà), metro (Cornellà Centre) o bé en FGC (Cornellà riera) i arribar a peu fins al punt d’inici -1.290 m des de les estacions de tren/renfe i 530 m des de l’estació de FGC. Un cop al pont, avancem cap a la zona agrícola i continuem fins que el pont creua el riu Llobregat.
1. El pont sobre el Llobregat
El riu Llobregat, en arribar al mar, forma un delta de noranta quilòmetres quadrats, el segon en extensió a Catalunya. A la llera del riu podem observar vegetació espontània pròpia de zones d’inundació permanent o variable. En les vores, s’han realitzat actuacions de restauració paisatgística amb arbres de ribera. En el capítol de fauna destaquen els ocells, ja que el delta és una estació migratòria de primer ordre entre Europa i Àfrica.
Un cop passat el pont, arribem al camí del riu, que prenem girant cap a l’esquerra. Avancem per aquest camí de terra, que transcorre paral·lel al riu Llobregat. L’itinerari trenca a la dreta en el punt on trobem el pont de la C-32/B-20 (Pota sud) i comença a endinsar-se en la zona agrícola pel camí de la Ribera. Passarem per la cruïlla amb el camí que porta a Can Parellada, que deixarem a mà dreta. El camí, asfaltat, continua, resseguit en bona part del seu recorregut per les canalitzacions de reg i/o drenatge que deriven del Canal de la Dreta, que forma part d’un dels tres sistemes principals de reg del Baix Llobregat. Tant el de la dreta (any 1858) com el de la Infanta(1819), van ser decisius per fer del Baix Llobregat una comarca capdavantera en producció hortofructícola.
2. La masia de Cal Misses
Al costat esquerra del camí de la Ribera trobarem la masia de “Cal Misses”, construïda a la primera meitat del segle XIX. L’actual masia formà part al segle XIX de l’Heretat l’Àngel, una important finca situada al districte agrari de la Ribera, que comprenia Cal Misses, Cal Parellada Vell i Cal Tivis (aquestes actualment enderrocades). Cal Misses es segregà de l’Heretat l’Àngel a principis del segle XX. El Nomenclàtor de la província de Barcelona la descriu com Alqueria (casa de labor). La casa, restaurada l’any 1886 i posteriorment el 2005, correspon a la tipologia de masies de crugies adossades, té planta rectangular, amb teulada a dues vessants i carener paral·lel a la façana. Al costat hi ha adossat un edifici per ús agrícola.
Un cop deixem enrera la masia del Cal Misses, l’itinerari continua pel camí de la Ribera. En la primera curva que trobem cap a la dreta, veiem la caseta de l’estació de bombeig de la finca de Cal Misses. Més enllà, deixarem a mà esquerra el camí de Can Ferrers, on hi ha un pollancre aïllat. Avancem, i abans de prendre el gir que el camí fa cap a l’esquerra, podrem veure a mà dreta la masia de Can Parellada. Més enllà, a uns 50 m, ens desviem a mà dreta per entrar a visitar les instal·lacions del Centre d’Informació i gestió del Parc Agrari a Can Comas.
3. La masia de Can Comas, Centre d’Informació i Gestió del Parc Agrari
La masia de Can Comas que veiem avui en dia no és la que hi havia originalment. Antigament n’hi havia una altra, construïda entre els segles XVI i XVII, que es va enderrocar per a construir-hi la nova, a causa del seu mal estat de conservació. La masia actual, de l’any 1878, va ser restaurada l’any 2004. La masia, de planta baixa i dos pisos, presenta elements arquitectònics d’interès, com ara la galeria amb arcs de mig punt del primer pis. S’han recuperat també el cobert agrícola -que acull exposicions temporals i l’aula d’educació agroambiental-, els dos pous, el safareig i l’abeurador. Si ens acostem al cobert podrem observar, inserida en el pilar del costat esquerra, una pedra on hi apareix una barca i la inscripció “BARCA SEM BOI. 1739”. Aquesta pedra marcava el punt de creuament en barca del riu Llobregat a Sant Boi. Podem visitar també els espais d’horta i l’Arborètum, col·lecció que comprèn seixanta-dues varietats tradicionals de nou espècies fructícoles del Baix Llobregat. A l’actualitat, Can Comas, cedida al Consorci del Parc Agrari, acull el Centre d’Informació i Gestió del Parc Agrari.
Cal tornar enrera per reprendre el camí que hem deixat. Continuem avançant pel camí de la Ribera, fins que trobem a mà esquerra la masia de Cal Xagó. Avancem pel camí que trobem a mà dreta, passem per la masia de Cal Monjo i reprenem el camí del riu cap a l’esquerra. Avancem per aquest camí fins que trobem a mà esquerra el camí de la Bomba, pel que continuarem l’itinerari.
4. Els camps agrícoles i la xarxa de reg
Des del camí de la Bomba, pas elevat que transcorre sobre els camps agrícoles, podrem percebre l’equilibri entre la ciutat i el camp en un espai agrari periurbà, on les dimensions de lo urbà semblen difuminar el que hi ha al seu voltant. Cal recordar que l’agricultura al delta va representar el primer pas per fer de la zona un espai habitable i més endavant, i degut a la qualitat de la terra i de la producció hortofructícola i la proximitat a Barcelona, va fer del Delta i de la Vall Baixa del Llobregat els principals proveïdors de fruites i hortalisses de la gran ciutat al principi del segle XX, arribant fins i tot als mercats europeus.
Avancem pel camí de la Bomba fins enllaçar amb el camí paral·lel al tren d’alta velocitat. Seguim les indicacions fins enllaçar de nou amb el camí de la Ribera. Allà trobarem les indicacions que ens portaran fins al punt d’inici de l’itinerari.
ITINERARI PELS ESPAIS NATURALS DEL RIU
Descripció:
Format pel riu Llobregat i els estanys de Cal Tet i Ca l’Arana. Són gairebé 90 hectàrees situades a la riba dreta del tram final del riu Llobregat, on podem trobar estanys litorals, canyissars, jonqueres, prats humits, pineda i platja. En ells hi ha gran diversitat de flora i fauna, especialment aus aquàtiques.
Informació:
Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del delta del Llobregat
T. 93 479 32 01
www.deltallobregat.cat