Cigrons estofats amb bledes i espinacs

Cigrons estofats amb bledes i espinacs
Autor: 
Cristina Roig. Profesora de cuina de l’Escola Superior
Ingredients principals: 
Ingredients: 

1 pot cigrons petits de bona qualitat
2 Cebes de Figueres
2 Tomàquets sense les llavors ni la pell
4 Grans d’all
1 Os de pernil
2 Branquetes de julivert
1 Fulla de llorer
1 Bitxo
1c/s Pebre vermell “de la vera”
1 Got de vi ranci
1 manat Bledes (preferiblement de mida petita)
1L Brou
Sal
Sucre

Preparació: 

Elaboració

Sofregiu ben a poc a poc la ceba durant 30 min aprox., amb prou oli d’oliva (és millor tapar-la). Ha de quedar primer transparent i després daurada. Hi podeu anar afegint una mica d’aigua de tant en tant per ajudar a confitar-la. A mitja cocció de la ceba, afegiu-hi l’all
Quant estigui tot ben confitat, incorporeu el tomàquet, saleu i rectifiqueu l’acidesa amb una mica de sucre. Deixeu coure fins que s’evapori tota l’aigua. Quan comenci a enganxar-se, afegiu-hi el pebre vermell i el bitxo, sofregiu lleugerament (ràpidament es crema i amarga) i aboqueu un raig de vi ranci. Deixeu evaporar.
Afegiu-hi els cigrons amb la seva aigua, la fulla de llorer, el julivert, una mica de caldo i l’os de pernil per ajudar a fer xup-xup. Tot seguit, incorporeu-hi les bledes ben rentades i, si són molt grosses, peleu-ne el tronc.
Rectificareu de sal. Deixeu coure uns 15 min. Retireu l’os de pernil., encara També el podem afegir al brou.
Per últim afegim els espinacs que amb la mateixa escalfor ja queden cuits.

Consells per coure nosaltres mateixos els llegums
A l’hivern els deixarem en remull amb aigua tèbia amb una proporció de tres parts d’aigua per una de llegum. L’aigua ha de ser embotellada i l’endemà s’ha de llençar.
Per a la cocció també utilitzarem aigua embotellada i partirem en fred.
El cigrons a diferència de les mongetes es deixen en remull amb 30 g de bicarbonat i un cop bullen no s’ha d’aturar l’ebullició perquè no s’endureixin. En canvi, les mongetes es poden espantar amb aigua freda perquè quedin més toves,
Quant a salar-les abans o després, hi ha diferents teories. Hi ha qui diu que si se salen abans queden dures i hi ha qui pensa al revés.
La proporció de sal és 30 g per kg.

ComparteixComparteix-ho!